top of page
מאמר מערכת

גליון 3 - מאמר מערכת

"האם הפילוסופיה הציבורית היא טובה?". כך פתחה הפילוסופית האמריקאית אגנס קלארד את סדרת מאמריה בנושא פילוסופיה ציבורית. בסדרה, קלארד דנה בגבולות המתודה הפילוסופית וביחסים המורכבים שבין הבועה האקדמית לסוגיות המעסיקות את הציבור. לשאלה העיקרית של אגנס נלוות שאלות נוספות: מהי פילוסופיה רצינית? מי רשאי לעסוק בה? והאם יש לה מה להגיד אודות הנושאים שבלב סדר היום הציבורי?


מערכת

 

“האם הפילוסופיה הציבורית היא טובה?”. כך פתחה הפילוסופית האמריקאית אגנס קלארד את סדרת מאמריה בנושא פילוסופיה ציבורית. בסדרה, קלארד דנה בגבולות המתודה הפילוסופית וביחסים המורכבים שבין הבועה האקדמית לסוגיות המעסיקות את הציבור. לשאלה העיקרית של אגנס נלוות שאלות נוספות: מהי פילוסופיה רצינית? מי רשאי לעסוק בה? והאם יש לה מה להגיד אודות הנושאים שבלב סדר היום הציבורי?


אנחנו חושבות שכן. בעידן בו המחלוקות הציבוריות בוערות מתמיד, למתודה הפילוסופית תפקיד משמעותי בהוויה הציבורית. המתודה הפילוסופית תורמת לשיח הציבורי בשני מישורים: הן דרך יצירת מבט מורכב ורב-ממדי על הסוגיות הציבוריות, והן כדוגמא חיה לתרבות מחלוקת בריאה, המעוצבת דרך דיאלוג רציני ומתמשך.


המאמרים בגיליון זה מחזקים עמדה זו. הכותבים והכותבות עוסקים במאבק על מערכת המשפט מנקודות מבט שונות ומגוונות וכך מחברים בין השיח והשפה האקדמיים לדיון הציבורי האקטואלי. מאמרו של שהם נוה בוחן את השיח היומיומי על מחלוקות ואי-הסכמות פוליטיות מנקודת מבט פסיכולוגית, ומדגים כיצד נוכל לדון ולהתווכח עם מתנגדינו מבלי להידחק לפינה. יהואש בראון צולל לתורת המשחקים ומנתח את הוויכוח הפוליטי סביב מערכת המשפט בראי דילמת האסיר ובכך מציג כיצד מסגרת תיאורטית יכולה לעזור לנו להבין טוב יותר מחלוקות פוליטיות ממשיות. מאמרו של ירין כהן בוחן את הרעיון שבבסיס מחלוקות פוליטיות תוך שהוא מסביר מדוע הליברליזם לא מצליח לכונן חברה רב תרבותית סולידרית.


בנוסף, אנחנו מתכבדות לארח את ד”ר יניי שפיצר, שיציג מנקודת מבט היסטורית כלכלית כיצד מתעצבים יחסי הכוחות בין שליטים לקהילות, בבחינתו את מוסדות הקהילה היהודית ואת השאיפה המתמדת ל”רווחה תחת מציאות של ניצול”.

לבסוף, אנחנו נלהבות להציג ראיון עם ד״ר נחומי יפה, חוקרת החברה החרדית, בהובלתן של איילה פיין ועדי עוזרי סלה. הראיון עוסק במחקרה פורץ הדרך של ד”ר יפה הבוחן את העוני בחברה החרדית דרך גישת היכולות, ובכך נוגע גם בדיון הציבורי הער סביב יחסי המדינה והמגזר החרדי.


מערכת כתב העת גאה מאוד בתוצרים המוצגים בעמודים אלו, ובתהליך הכתיבה והעריכה האינטנסיבי העומד מאחוריהם. בהזדמנות זו, אנו מזמינים אתכם, סטודנטים וסטודנטיות לפכ”מ להגיש מאמרים לגיליון הבא העתיד להתפרסם בינואר 2024.

גיליון 2 | מאמר מערכת

מערכת ״החירות מובילה את העם״ (La Liberté guidant le peuple) , ציורו של הצייר הצרפתי אז'ן דלקרואה , הוא אחד מהסמלים המזוהים ביותר עם...

bottom of page